Άξιον εστί: πολυχώρος εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας στις παρυφές του Βόλου

Τοποθεσία: Άλλη Μεριά, Πήλιο

Χρόνος κατασκευής: 2010-2015

Σχολείο «κιβωτός», ανάδειξη της πολλαπλής νοημοσύνης και συγκερασμού συναισθηματική καλλιέργειας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και νέων τεχνολογιών.

Το συγκρότημα βρίσκεται στους πρόποδες του Πηλίου, σε μια πλαγιά με θέα προς το λιμάνι και την πόλη του Βόλου.

Το εκπαιδευτήριο περιλαμβάνει εργαστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων και αναψυχής, χώρους κατοίκισης, με κομβικό σημείο αλλά και πυρήνα έκφρασης των παιδιών, το υπαίθριο αμφιθέατρο. Σχολείο «κιβωτός», ανάδειξη της πολλαπλής νοημοσύνης και συγκερασμού συναισθηματική καλλιέργειας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και νέων τεχνολογιών.

Στον εσωτερικό χώρο συναντάμε κρυψώνες πίσω από μυστικά περάσματα, σκοτεινές στοές και κρυφές βιβλιοθήκες, παιδικά εργαστήρια για μαγειρέματα, θόλους, καμάρες, το «δέντρο της γνώσης» και μια πισίνα στα «σκοτεινά υπόγεια», όλα στοιχεία που διεγείρουν την παιδική δημιουργικότητα και φαντασία και που κάνουν την μάθηση δημιουργικό «παιχνίδι».

Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου περιλαμβάνει το «μονοπάτι ρεφλεξολογίας» που συνδέει τα διάφορα «γεγονότα-παιχνίδια» με βοτανόκηπους, τοίχους αναρρίχησης, με την πορεία του νερού, και τα γήινα ξύλινα παιχνίδια, προσφέροντα μοναδικές ευκαιρίες επαφής των παιδιών με την φύση.

Σχεδιάζοντας ένα σχολείο και δη δημοτικό, ουσιαστικά επανατοποθετείται το θέμα της πολυδιάστατης ανθρώπινης ύπαρξης και πως ο χώρος με τα «παραμύθια» του, δίνει αφορμές για να αναδειχθούν οι ορμόνες φιλομάθειας και ευημερίας των παιδιών.