Έργα

Sunrise Garden Hills

Τοποθεσία: Μακρυράχη, Πήλιο | Χρόνος κατασκευής: 2020-2021

Το κτίριο “ Sunrise Garden Hills” βρίσκεται στον οικισμό Μακρυράχη, σε μία από τις ορεινές περιοχές του Ανατολικού Πηλίου.

Στόχος που καθόρισε το χαρακτήρα της κατοικίας είναι η δημιουργία διαμερισμάτων προσαρμοσμένων στις λειτουργικές ανάγκες ενός σύγχρονου ξενώνα με αναφορές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Πηλίου. Στο προϋπάρχον από εικοσαετία κέλυφος εμφυσήσαμε μία νέα ζωή με δραστική μεταλλαγή των υλικών των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του. Δημιουργήσαμε με φυσικά υλικά ένα περιβάλλον φιλόξενο αφομοιώνοντας τα προσόντα της περιοχής, το καταπράσινο βουνό και το Αιγαίο Πέλαγος.

Η θέα και ο προσανατολισμός του κτιρίου οδήγησαν στην οργάνωση ημιυπαίθριων και υπαίθριων χώρων σε όλα τα επίπεδα. Μία εξωτερική σκάλα με πατήματα πλεγμένα με τον πέτρινο τοίχο, οδηγεί τους επισκέπτες μέσα από τους κήπους στη διαμορφωμένη αυλή του οικοπέδου. Οι πέτρινοι αναλειματικοί τοίχοι οριοθετούν τους «κρεμαστούς» κήπους με τις ελισσόμενες σκάλες συνδέοντας τον επαρχιακό δρόμο με την είσοδο των κατοικιών. Η άνοδος προς την είσοδο του ξενώνα, αποκαλύπτει σταδιακά στον επισκέπτη τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής ταυτότητας του έργου.

Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Κάθε όροφος αποτελεί ένα ανεξάρτητο διαμέρισμα. Το ισόγειο και ο α’ όροφος περιέχουν δύο υπνοδωμάτια εκ των οποίων το ένα διαθέτει ιδιωτικό μπάνιο. Επιπλέον, συμπληρώνονται από ένα minimal σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία και ένα δεύτερο κοινόχρηστο μπάνιο. Το διαμέρισμα του β’ ορόφου διαθέτει δύο υπνοδωμάτια, κοινόχρηστο μπάνιο, κουζίνα με τραπεζαρία και σαλόνι με τζάκι.

Η εσωτερική διαμόρφωση των διαμερισμάτων ακολουθεί μια οργανική μορφή με οβάλ φόρμες επίπλων και χειροποίητων ξύλινων στοιχείων. Τόσο το γήινο κουρασάνι όσο οι φόρμες και τα υλικά των επίπλων και των αντικειμένων σε συνδυασμό με το φωτισμό δημιουργούν την αίσθηση του οικείου και ζεστού χώρου πολυτελούς διαβίωσης.

Στον φωτισμό του κτιρίου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Με τις κατάλληλες επιλογές δημιουργείται η αίσθηση της χαλάρωσης και αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες της υφής των υλικών στο εσωτερικό του κτιρίου.

Η ευκαιριακή εμπειρία της ολιγοήμερης διαβίωσης σηματοδοτεί την παιχνιώδη εναλλαγή δαπεδοϋλικών και των μονοχρωματικών τοίχων με το “τρισδιάστατο” κουρασάνι.

Τα παράθυρα βρίσκονται εκεί για να ταξιδεύουν τη ματιά, όπως λέει και ο Οδυσσέας Ελύτης, για να ανακαλύπτουν ορίζοντες… για να υπόσχονται το “παραπέρα”…