Παραδοσιακή εξοχική κατοικία με διαχρονικές λεπτομέρειες

Τοποθεσία: Βυζίτσα, Πήλιο

Χρόνος κατασκευής: 2005-2008

Το αποτέλεσμα της “συνομωσίας” της ανθρώπινης δημιουργικής προσπάθειας και της συμπυκνωμένης “μνήμης” είναι η δημιουργία ενός κτιρίου που συμβαδίζει με την αρχιτεκτονική παράδοση του Πηλίου.

Κτίζοντας στο συνεκτικό τμήμα του “παραδοσιακού οικισμού”, βασικό μέλημα αποτέλεσε η ταύτιση με τα παραδοσιακά πρότυπα, μέσα από μια δημιουργική συνθετική διαδικασία, τόσο σε επίπεδο μορφολογίας, όσο και σε επίπεδο κατασκευής και υλικών.

Προσεγγίζοντας κάποιος το τριώροφο αρχοντικό έρχεται σε πρώτο επίπεδο οπτικά “αντιμέτωπος” με τον πέτρινο αυλόγυρο του – ξερολιθιά – ενώ σε δεύτερο πλάνο ξεπροβάλλει ο κυρίαρχος όγκος της κατοικίας με τις ακρολιθιές, τα σαχνισιά και την πέτρινη στέγη του.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις μικρές λεπτομέρειες της “ανθρώπινης περιπέτειας” με την εις βάθος επεξεργασία της κατασκευής. Η πατίνα των φυσικών υλικών (ελιά, καστανιά, οξειδωμένος σίδηρος) συγκερασμένη με την πατίνα του χρόνου δίνει ιδιαίτερη υφή στην κατασκευή και προσδίδει εικαστική διαχρονικότητα στην κατοικία.

Άξιες αναφοράς είναι οι κατασκευές μικρής κλίμακας, όπως για παράδειγμα οι εσωτερικές ξύλινες σκάλες των παταριών, η κουζίνα και οι πάγκοι των μπάνιων, τα λιθανάγλυφα, η ψηφιδωτή γοργόνα της πισίνας, αλλά ακόμα και η συνολική διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου με τα παλιά μάρμαρα και τα ξύλινα καταστρώματα. Όλες οι λεπτομέρειες συντέλεσαν στην ανάδειξη του χαρακτήρα της κατασκευής και τόνισαν την αρχιτεκτονική σύνθεση.

Το αποτέλεσμα της “συνομωσίας” της ανθρώπινης δημιουργικής προσπάθειας και της συμπυκνωμένης “μνήμης” είναι η δημιουργία ενός κτιρίου που συμβαδίζει με την αρχιτεκτονική παράδοση του Πηλίου, εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό του χώρο, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στις λειτουργικές και τεχνολογικές απαιτήσεις και στη σύγχρονη αισθητική.