Αρχοντικό Σακαλή

Τοποθεσία: Πινακάτες, Πήλιο

Χρόνος κατασκευής: 2003-2008

Eπανάχρηση του παραδοσιακού αρχοντικού και μετατροπή του με τις απαραίτητες προσθήκες στον ξενώνα “Σακαλή”.

Στον οικισμό των “Πινακάτων” του Δήμου Μηλεών έγινε η επανάχρηση του παραδοσιακού αρχοντικού και μετατροπή του με τις απαραίτητες προσθήκες στον ξενώνα “Σακαλή”.

Η έντονη υψομετρική διαφορά και η χωροθέτηση του υπάρχοντος αρχοντικού ευνοεί τη νότια θέα προς τον Παγασητικό κόλπο από όλους τους εσωτερικούς αλλά και τους εξωτερικούς χώρους του ξενώνα.

Το υπάρχον κτίσμα είναι μία διώροφη πέτρινη παραδοσιακή κατοικία με πατάρι που αποτελεί δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, με τον διώροφο πέτρινο όγκο και τα “σαχνισιά”. Η κατασκευή του κτιρίου είναι πέτρινη με “ξυλοδεσιές” ενώ η κατασκευή του νότιου τμήματος του τελευταίου ορόφου είναι ελαφριά με “τσατμάδες”. Η επικάλυψη της στέγης είναι από πλάκα Πηλίου. Η ανάγκη των ενιαίων κοινόχρηστων χώρων οδήγησε στην κατασκευή του πέτρινου παράσπιτου όπου υπάρχει το καθιστικό με την ξύλινη στέγη και το χώρο φαγητού στον κάτω όροφο, με πρόσβαση στην υπαίθρια βεράντα και στην πισίνα.

Το παλιό αρχοντικό ενώνεται υπόσκαφα με το νέο κτίριο και εκεί που συνυπάρχει ο βράχος με την πέτρα φιλοξενείται ο χώρος του ατμόλουτρου.

Πέτρες κατεδάφισης, παλιά μάρμαρα, ξύλα, έπιπλα και φυσικά κονιάματα, με τις επεξεργασμένες λεπτομέρειες τους, αποτελούν τα επιμέρους υλικά που συνθέτουν το συνολικό αρμονικό αποτέλεσμα.