Επανάχρηση κατοικίας του 1929 στο Κέντρο του Βόλου
Τοποθεσία: οδός Αττικ , Βόλος
Έτος ανακατασκευής: 2018-2021
Η κατοικία στην οδό Αττικ, κατασκευασμένη το 1929, βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Βόλου και παρέμενε ακατοίκητη τα τελευταία δέκα χρόνια. Πρόθεση των νέων ιδιοκτητών του οικήματος ήταν να αναβιώσουν την πέτρινη κατοικία, προσαρμοσμένη όμως πια στις σύγχρονες ανάγκες του τρόπου ζωής τους.
Η βασική φιλοσοφία ήταν η κατοικία να μην χάσει τα βασικά στοιχεία του ύφους της, εξυπηρετώντας παράλληλα τις λειτουργικές ανάγκες των ενοίκων της. Ακουμπώντας στις προηγούμενες ζωές, ο χώρος αναδιατάσσεται για να φιλοξενήσει τη νέα οικογένεια με τέσσερα παιδιά.
Το κέλυφος της κατοικίας κρατήθηκε χωρίς να γίνουν επεμβάσεις στο μέγεθος και τη θέση των ανοιγμάτων της. Οι πέτρινοι τοίχοι ενισχύθηκαν στατικά με εκτοξευμένο σκυρόδεμα (gunite) και ενέματα, και επιλύθηκαν ζητήματα υγρασίας και άλλων ζημιών που είχαν προκύψει μέσα στο χρόνο. Ωστόσο, το εσωτερικό της ανασχεδιάστηκε καταργώντας μέρος της εσωτερικής τοιχοποιίας της, και δημιουργώντας επιπλέον δωμάτια και χώρους υγιεινής. Αντίστοιχα, στοιχεία του διακόσμου της κατοικίας που μπορούσαν να διατηρηθούν, διαφυλάχθηκαν όπως π.χ. τα μεταλλικά κιγκλιδώματα των εξωστών, τα μαρμάρινα περίτεχνα φουρούσια τους, κλπ
Η κατοικία σήμερα έχει ανασχεδιαστεί εσωτερικά ως μια σύγχρονη μεζονέτα, όπου η πρόσβαση στο ισόγειο γίνεται από την σκάλα της αυλής με τα μαρμάρινα σκαλοπάτια, ενώ στο εσωτερικό της το ξύλινο κλιμακοστάσιο οδηγεί στα άλλα επίπεδα της κατοικίας. Η είσοδος της κατοικίας στεγάζεται και τονίζεται με το μεταλλικό διάφανο στέγαστρο.
Το ισόγειο καταλαμβάνεται από το ευρύχωρο καθιστικό και την κουζίνα της κατοικίας, ενώ στον όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια με λουτρό. Στη σοφίτα δημιουργήθηκε το master bedroom με το λουτρό του, που επιστεγάζεται από ξύλινη εμφανή στέγη με παράθυρα οροφής.
Στο εσωτερικό της κατοικίας, οι λεπτομέρειες στις κάσες των πορτών, τα λαξευμένα ξύλινα στοιχεία του κλιμακοστασίου με τα γυάλινα προστατευτικά κιγκλιδώματα, τα ξύλινα δάπεδα σε συνδυασμό με τις μαρμάρινες επιφάνειες, δημιουργούν ένα προσεγμένο σε λεπτομέρεια εσωτερικό που συνδέει αρμονικά το σύγχρονο με το παλιό.
Οι τοίχοι, τα εσωτερικά κουφώματα και τα δάπεδα έχουν επιλεχθεί σε ανοιχτούς τόνους και αποχρώσεις που προσδίδουν στο εσωτερικό ένα πιο φωτεινό και ζεστό τόνο.
Ο τεχνητός φωτισμός της κατοικίας είναι επιμελημένος έτσι ώστε να παρέχει τα κατάλληλα επίπεδα φωτισμού στο χώρο, αλλά και μια εναλλακτική πρόταση για πιο ήπιο και απαλό φωτισμό. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση κρυφού φωτισμού και επιτοίχιων φωτιστικών σε διάφορα σημεία της κατοικίας, όπως π.χ. στα σκαλοπάτια του κλιμακοστασίου, στα λουτρά, στα δάπεδα των διαδρόμων κλπ.
Στο προαύλιο χώρο της κατοικίας, η πέτρινη περίφραξη που περιβάλλει το οικόπεδο, ανοίγει, δημιουργώντας έναν άνετο στεγασμένο χώρο καθιστικού και μπάρμπεκιου που αποτελεί αναπόσπαστη συνέχεια της.
Ο προαύλιος χώρος με κυρίαρχο στοιχείο του την πέτρα, μαζί με τις μεταλλικές και μαρμάρινες λεπτομέρειες που έχουν χρησιμοποιηθεί (βλ. μεταλλικό στέγαστρο εισόδου, απορροφητήρας μπάρμπεκιου, γκαραζόπορτα εισόδου κλπ) αποκτά συνοχή και αποτελεί έναν επιπλέον αξιοποιήσιμο χώρο για την οικογένεια τους θερινούς μήνες.