Σύγχρονη κατοικία στην πηλιορείτικη πλαγιά

Τοποθεσία: Κατωχώρι Πορταριάς, Πήλιο

Χρόνος κατασκευής: 2002-2005

Μια σύγχρονη κατοικία στις πλαγιές της Πορταριάς, «ενσωματώνει» με δημιουργικό τρόπο το οικείο με το νέο και το στιλάτο με το σεμνό.

Δίπλα σε μια ειδυλλιακή ρεματιά στην ευρύτερη περιοχή της Πορταριάς του Πηλίου το πρώτο που έπρεπε να εξασφαλιστεί ήταν η προσπέλαση στο σπίτι. Ακολουθώντας τις παραδοσιακές προσταγές, φτιάχτηκε ένα καλντερίμι από πέτρες που είχαν “κρυφτεί” βαθιά στη γη. Η μεγάλη κλίση του εδάφους “υπέδειξε” ένα τριώροφο σπίτι στην μπροστινή πλευρά και διώροφο στην πίσω. Όποιο κομμάτι βράχου “αποκαλύφθηκε” κατά τη διάρκεια των εκσκαφών κρατήθηκε, αφού κύριο μέλημα ήταν να μην αλλοιωθεί το φυσικό ανάγλυφο της πλαγιάς.

Ο προσανατολισμός είναι νότιος, με θέα προς το Βόλο. Τα ανοίγματα βοηθάνε στο να αγναντεύει κανείς τον Παγασητικό από όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Το κτίριο δημιουργεί μια προστατευτική “αγκαλιά”, αρμονικά ενταγμένο στο φυσικό ανάγλυφο.

Το πέτρινο παράσπιτο μπροστά από τον κύριο όγκο του κτιρίου, δημιουργεί την βεράντα των καθιστικών χώρων του ισογείου. Σε αυτό δημιουργήθηκαν οι βοηθητικοί χώροι, ένας ξενώνας και το εργαστήρι της ιδιοκτήτριας. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στο μεσαίο επίπεδο του κυρίαρχου όγκου, που είναι ουσιαστικά ένας τριμερής ενιαίος χώρος χωρίς εσωτερικές πόρτες, ενώ η εσωτερική σκάλα με τη σφυρήλατη κουπαστή οδηγεί στα υπνοδωμάτια του επάνω ορόφου, όπου έχει κατασκευαστεί μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή συνδετική γέφυρα.

Παραδοσιακές ακρολιθιές και σκεπή στρωμένη με πλάκες Πηλίου, εμφανείς, χάλκινες υδρορροές και κουφώματα κατασκευασμένα από ανθεκτικό ιρόκο (συχνά το χιόνι ξεπερνά το ένα μέτρο ύψος και οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές), πέτρινοι τοίχοι αντιστήριξης κι εξωτερικοί χώροι με σκληρά δάπεδα από ντόπιες πέτρες, αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους της κατοικίας με τον τόπο και την κουλτούρα του.

Μια σύγχρονη κατοικία στις πλαγιές της Πορταριάς, «ενσωματώνει» με δημιουργικό τρόπο το οικείο με το νέο και το στιλάτο με το σεμνό.